В гостях у фермера — Дунайський аграрій

В гостях у фермера — Дунайський аграрій

«Де багато сонця, завжди смачніше» — запам’яталися нам слова Романа Дяжука, власника ферми «Дунайський аграрій». Команда Натур Бутік приїхала на ферму, в 700 км від Києва, щоб побачити, як організовано господарство «Дунайський аграрій» і розповісти вам.

Ферма розташована на самому Півдні України, в Одеській області, Ізмаїльському районі, с.Саф’яни — в унікальному географічному розташуванні на 45 паралелі.

Наc зустрів власник ферми — Роман Ульянович Дяжук.

Відкритий, спокійний і господарський. Він у курсі всього, що відбувається на фермі.

Ми пересіли в машину Романа і 2 години їздили господарством.

 

Всього 2000 га, все доглянуто і на деяких полях встановлений крапельний полив.

Вже як 7 років тут вирощують без пестицидів і мінеральних добрив органічні зернові, бобові, фрукти, овочі і тримають за органічними стандартами овець, курей і качок.

Продукція «Дунайський аграрій» сертифікована органом контролю «Органік Стандарт» і відповідає європейському стандарту з виробництва органічної продукції.

Як вирощують?

У якості добрив використовують біопрепарати, вермікомпост, послід від своїх курей.

Від бур’янів застосовують агроплівку і до сходів двічі боронують грунт. Потім використовують, як жартує Роман: «дуже потужний і дорогий препарат» саподін «- ручна праця із застосуванням сап».

Для підвищення врожайності в сезон встановлюють вулики, бджоли підвищують урожайність на 5-15%.

Практикують сівозміни згідно з планом посадок. Наприклад, соняшник садять в одному і тому ж місці на сьомий рік, кавун — на п’ятий. Це робиться для того, щоб відновлювати грунт.

Для захисту від шкідників застосовують біопрепарати.

Обов’язково в плані посадок передбачені бобові культури, в коренях яких мешкають бульбочкові бактерії, здатні перетворювати азот з повітря в ту форму, яка засвоюється рослинами. Таким чином, відбувається природне збагачення грунту азотом, і такі «зелені добрива» — це природна альтернатива мінеральних добривам — нітратам.

Органічні овочі

Насіння використовують органічне голандської селекції.

Ми побачили поля з гарбузом різних сортів, бататом, баклажаном, цукіні, кабачком, часником, цибулею.

Роман показав нам спеціальний сорт цукіні, який росте разом зі квіткою і його смачно готувати саме в такому вигляді.

Органічні кавуни і дині

Дунайський аграрій — перші органічні виробники, хто вирощує кавун з крапельним поливом. У поєднанні з великою кількістю сонця, кавуни виходять солодкі і смачні.

«У цьому році ми посадили 50 сортів дині, в минулому році було 8» — поділився Роман.

Дині в залежності від сорту різні — за формою (круглі, довгасті), за розміром (від 500 г до 3 кг), за кольором м’якоті (помаранчеві, білі, жовті), за кольором шкірки (жовті, зелені, смугасті), за смаком і текстурою (солодкі, з морквяним присмаком, щільні або м’які).

На полях з ранньостиглим майже дозрілим кавуном ми помітили мотузки, натягнуті по діагоналі на висоті 30 см.

Як виявилося, це від ворон. Роман уточнив: "Як бачите, там, де кавун і диня ще зелені, мотузок немає, ворони не їдять зелені плоди. А, ось коли кавун майже дозрів, ми ставимо".

Органічні кури та яйця

Органічних курей тримають за правилами органічного виробництва:

Органічне виробництвоЗвичайне (конвенційне) виробництво
Органічний корм, що отримується у процесі органічного землеробства (без пестицидів, мінеральних добрив, ГМО). Заборонені штучні добавки — барвники, консерванти, стимулятори тощо.Комбікорм, сировина вирощена із застосуванням пестицидів, мінеральних добрив, можливі премікси.

Вигульний майданчик з розрахунком 4 кв.м на 1 курку, щоб була можливість клювати комах і свіжу зелень.На майданчиках повинні бути зелені насадження і укриття від сонця і дощу. 

Вигульний майданчик регулярно змінюється для профілактики паразитів.

Вільний вигул не практикується.
Усередині курника повинні бути обладнані місця для відпочинку, кури вільно переміщаються всередині курника з підстилкою і гніздами з природним освітленням.Регламентується площа до 6 курей на 1 кв.м.

 

 

Регламентируется площадь до 6 кур на 1 кв.м.

Заборонено підрізати клюви.

Кури все життя живуть у тісних умовах без доступу до землі, часто на сітчастій підлозі, іноді з цілодобовими лампами і без природного освітлення.


На кожну курку площа за розміром, як лист А4.Практикується підрізання клювів.

Профілактика доброго здоров’я: стійка до хвороб і адаптована до умов вигулу порода (інакше, якщо випустити на волю курей, які звикли до підлогового утримання, вони захворіють і помруть).Повноцінне харчування, доступ до чистої води.Умови направлені на максимальну виробничу потужність та щоденне отримання яєць.
Результат: смачні та корисні яйця з більш високим вмістом Омега-3.Результат: яйца від кур, яких тримають у неприродніх умовах, якість невідома.

Птицю годують власновирощеним органічним кормом, кури вільно пересуваються господарством.

Було сонце, а тому кури ховалися в тіні дерева.

Всього 1500 курей, курник і кілька вигульних майданчиків.

Зазвичай, за 2 тижні кури дочиста з’їдають всю зелень на майданчику, потім на порожньому майданчику висівається нова трава. Поки на порожній землі підростає трава, кури переходять на інший майданчик з зеленню.

На відміну від промислових птахофабрик, запах яких чути людям в радіусі 2-10 км, тут не смерділо. Відчувався запах тільки на відстані 2 м від курятника і це нормально.

Органічні яйця «Дунайський аграрій» — гордість господарства.

Це не тільки правильний продукт, але і смачний. Роман розповів про сліпий тест з запрошеними гостями, де порівнювали смакові якості трьох виробників органічних яєць. На смак найбільше сподобалися яйця «Дунайський аграрій».

Господарство продає не тільки яйця, але також курей і качок.

Роман Ульянович поділився: «Якщо зазвичай качки і кури набирають товарну вагу за 60 днів, то органічна птиця на вільному вигулі, що харчується органічним зерном, потрібного розміру досягає за 90 днів.»

Фруктовий сад

Сад закладали з нуля, тут росте нектарини, персики, сливи.

Роман Дяжук: "Фрукти складно вирощувати, за ними потрібно доглядати круглий рік, а врожай тільки в сезон. Нектарин цього року вимерзнув, з очікуваних 30 тонн зібрали тонну. Сподіваємося на персик і сливу, які будуть у серпні."

Знаєте чому важливо купувати органічні кісточкові? Це ті культури, які дуже люблять шкідники, а тому в звичайному землеробстві їх інтенсивно обробляють пестицидами. Нектарини і персики входять в рейтинг Брудної десятки. Це рейтинг овочів, фруктів і зелені з найвищим вмістом залишкових пестицидів.

А тому важливо купувати їх в органічній варіації.

Холодильні камери Дунайський аграрій

Вся продукція «Дунайський аграрій» нічим не обробляється для тривалого зберігання.

Після збору продукцію відправляють у холодильник з дотриманням оптимального температурного режиму, а потім транспортують до Києва в машинах-рефрижераторах.

Роман поділився методом зберігання батата. Батат спочатку поміщають в камеру з температурою 32 ̊С і вологістю 95% на 5 днів. За рахунок цього закриваються пошкодження на бататі. Потім виставляють 12 ̊С і вологість 75%. Таким чином, батат можна зберігати до 5 місяців.

«Дунайський аграрій» — зразкове органічне підприємство, куди їздять українські та іноземні гості. За день до нас в гостях були органічна Агрофірма «Поле» і виробник органік-насіння, а відразу після нас приїхав інспектор «Органік Стандарт».

«Дунайський аграрій» експортує зернові, бобові, кавун, диню і батат.

В Україні продукцію «Дунайський аграрій» ви можете придбати в магазинах Натур Бутік.

Круглий рік у продажу: органічні яйця, органічні кури, органічні качки.

У сезон: нектарини, персики, сливи, кавуни, дині, батат, цукіні, кабачки, гарбузи і ін.

Обираючи органічні продукти пам’ятайте, що це не тільки вибір на користь свого здоров’я і чистого навколишнього середовища, але і підтримка правильних виробників.

Купити продукцію «Дунайський аграрій»

Всі фото з ферми «Дунайський аграрій»

Відео з ферми «Дунайський аграрій»

Актуальні товари
Буряк органічний, Дунайський аграрій, кг
Батат Дунайський аграрій, кг