Як пройшов Organic Tour 10

Як пройшов Organic Tour 10

Organic Tour 12 вересня - це величезні корови Ангус, вівці-мериноси і бурські кози, а ще теплиця з помідорами і відпочинок в садибі Мезон Бланш.

Як пройшов тур, читайте далі.

ТОЧКА 1: МАГАЗИН НАТУР БУТІК, Київ, вул.Верхній Вал, 50

Тут проходила реєстрація. Учасники спілкувалися і знайомилися з асортиментом магазину.

Натур Бутік - перший в Україні магазин органічних і здорових продуктів (з 2008 року). Тут представлені органічні продукти харчування (в тому числі вегетаріанські, безглютенові і діабетичні), оздоровчі продукти, органічна косметика, екотовари для дому, а також корисні книги. Регулярно проводяться акції на товар дня. Для жителів Києва є опція доставки швидкопсувних продуктів на таксі або електровелосипеді.

Всі три локації в рамках туру належать ПСП ім.Т.Г.Шевченка. В дорозі гід Анастасія Ле Хак розповідала про органічні продукти, різницю між поняттями "органік", "еко", "біо", "екологічно чистий" і "фермерський" , а також про те, як очистити організм від пестицидів за допомогою фітопрепаратів на основі гінкго, імбиру і куркуми.

ПСП ім.Т.Г.Шевченка (далі "Тростинка") входить в холдинг «Аснова».

Проекту «Тростинка» - 5 років. Всього у підприємства 2700 га, які поступово переходять під органічне землеробство і тваринництво.

На сьогодні 1000 га органічні, а 1600 га - перехідного періоду.

Сертифікат голландського органу Control Union.

Екскурсії нам проводили генеральний директор Володимир Метельський, директор тваринницького напряму Тарас Мазур, керуючий проектом Артем Чуб, керівник садом Анатолій Зелененький.

organic tour organic tour

 

ТОЧКА 2: ОРГАНІЧНИЙ ЯБЛУНЕВИЙ САД “ТРОСТИНКА”, с.Дерев'янки, Київська обл.

Всього 27 гектарів яблуневого саду, поле з медоносом-фацелією та вулики.

Яблука європейських зимових сортів, стійких до парші, солодкі і великі - Ренора, Рекарда, Ред Топаз, Сіріус та Луна.

organic tour apple organic tour apple

 

6 років тут доглядають за яблунями, перший врожай отримали на 4-ий рік. На жаль, в цьому році через безсніжну зиму і сильні заморозки немає врожаю.

Основна проблема - сильні вітри, а тому планують в цьому році засадити швидко зростаючими деревами липою і павловнією для захисту від вітру та збору меду в сезон.

"Дивіться як виросла трава - коментує Анатолій Зелененький, керуючий садом - ми не використовує гербіциди, так як це заборонено органічним стандартом. Що ми використовуємо? Просто косимо. "

Замість інсектицидів - застосовують біопрепаратати, а також пастки у вигляді синього відра з сиропом і горілим маслом на дні. Комах приваблює цукор, але липкість не дає поповзти за межі відра.

Від попелиці використовують настій кропиви.

organic tour organic tour

 

Головна відмінність органічних яблук - вони не обробляються хімічними пестицидами, в той час як звичайні до 20 разів за сезон.

Яблука входять в ТОП-10 найбільш забруднених пестицидами продуктів (рейтинг EWG). Тому, є сенс обирати органічні. Так ви отримаєте максимум користі і спокійно можете давати дітям.

ТОЧКА 3: Ферма і теплиці “Тростинка”, с.Тростинка, Київська обл.

Основний напрямок «Тростинка» - тваринництво (корови, кози, вівці).

Корови британських порід Ангус (абердіноангутская) і Герефорд. Саме ці породи - лідери м'ясного напряму в усьому світі.

organic tour organic tour

 

Цікаво, що вони не бояться морозів, але погано переносять спеку.

Зоотехнік отримував досвід на провідних господарствах Європи і Канади. Всі види тварин завезені з племінних господарств Австрії і Німеччини.

trostynka organic farm trostynka farm

 

«Кози в нас бурської породи, а вівці - мериноси (Меріноладшаф). М'ясо цих порід відрізняється тим, що немає специфічного запаху. »

Тварини утримуються на вільному вигулі та харчуються органічними кормами власного виробництва без преміксів (стимуляторів росту, антибіотиків тощо). 90% харчування - свої корми, із закуплених добавок - мінерали, сіль, крейда.

trostynka farm trostynka farm organic ovsi

 

Статус - перехідний період до органічного тваринництва. Як сказав Володимир: "Ми поступово переходимо на органік, так як це відображається на собівартості, а в Україні люди не готові платити за органічне м'ясо. Наприклад, 1 тонна сої звичайної 10-11 000 грн, органічна соя коштує 19 000 грн. А вартість бичка на 60% складається з його харчування. "

"Це наші племінні бички. На багатьох фермах купують сперму для запліднення, але ми вибрали природний шлях. У нас невелике господарство і ми поступово збільшуємо поголів'я ".

organicheskoe myaso organiceskaya baranina

 

«Коли ми були на фермі в Канаді, то пробували шикарне мармурове м'ясо. Але потім дізналися, що до складу корму входить 14 преміксів. Нам таке не підходить »

«Завдяки спеціальним преміксам можна збільшити надбавку у вазі на 20 відсотків за 40 гривень на місяць. Заманливо, але це не наш шлях »

За відгуками - м'ясо від «Тростинка» виходить незрівнянне. А баранина і козлятина без специфічного запаху.

organic tour organic tour

 

Теплиці та город "Тростинка" - це швидше хобі-проект, де відпрацьовують технології.

Насіння використовується органічне від Enza Zaden.

Удобрюють вермікомпостом власного приготування. В якості захисту застосовують біопрепарати.

Для збільшення врожайності використовують джмелів, вони запилюють помідори.

organic tour organic tour

 

Повністю шкідників не знищують, а зменшують до певної кількості.

При будівництві теплиць використовувалися екологічно безпечні матеріали - метал, камінь, дерево.

Застосовуються енергозберігаючі автоматизовані системи опалення, освітлення, поливу та контролю за мікрокліматом.

organic tour organic tour

 

Обслуговування теплиць і органічна технологія обходиться 120000 грн в місяць, а тому органічні помідори черрі не можуть коштувати дешево.

Бажаючі в рамках туру придбали м'ясо, гарбуз і помідори черрі.

Бонусна точка - ми подивилися тестовий курник і врожай органічного проса.

Після очищення просо поїде до Німеччини на дитяче харчування.

organic tour organic tour

 

Курник невеликий і чистий. Поки тестують з породами і технологіями утримання. Якщо все вийде, то будуть розширюватися.

"Ми закупили 100 птахів галльської породи - красивих, білих, з червоним чубчиком і фіолетовими лапками, з них вижило 5, до сих пір бігають". Тому, в органічному тваринництві ключове значення має відповідна до клімату порода.

organic tour organic tour

 

ТОЧКА 4: Верміферма, с.Ксаверівка, Київська обл.

Тут виробляють компост для полів і теплиць Тростинка. Сюди привозять перегній (витриманий гній) і підселюють черв'яків старателів. Кілька разів перевертають і через 9 місяців компост готовий.

В органічному землеробстві заборонено використовувати мінеральні добрива (селітру, нітрати), замість цього використовують компост, готові біодобрива, сидерати. "Тростинка" приклад того, як господарство використовує компост власного виробництва.

organic tour organic tour

 

ТОЧКА 5: ЕКОСАДИБА МЕЗОН БЛАНШ МИТНИЦЯ, Київська обл., Васильківський р-н, с. Митниця

У ресторані екосадиби Мезон Бланш Митниця був накритий обід.

У меню: зелений борщ, фішкейк зі скумбрії, салат, компот з органічних ягід, вода з травами, веганське желе, випічка з органічного борошна, органічне вино і сир.

organic tour organic tour

 

Після вечері був вільний час, щоб подивитися готель, ферму, сад, спа-центр, зробити собі коктейль на смузібайку, а також для покупок в магазині.

organic tour organic tour

 

Екосадиба сертифікована міжнародною екопрограмою Green Key. Номери екоготелю оформлені з використанням натуральних матеріалів і забезпечені натуральною косметикою, прибираються тільки органічними, безпечними для навколишнього середовища засобами. У будівлі садиби є магазин органічної продукції Натур Бутік, де представлені різні натуральні і органічні товари для здорового способу життя. Органік-кафе пропонує гостям страви інтернаціональної кухні з використанням органічних, сезонних і місцевих продуктів. У ресторані використовується хліб, йогурт, солодощі власного приготування. Також, до послуг гостей спа з фітобочці, соляною кімнатою і сауною.

organic tour organic tour

 

Організатори туру: приватне підприємство Вікторія (магазини Натур Бутик і екосадиби Мезон Бланш). ПП Вікторія - співзасновник спілки виробників сертифікованих органічних продуктів Органічна Україна.

Ми запрошуємо вас приєднатися до ORGANIC TOUR в 2021, підписуйтесь на нашу розсилку і стежте за анонсами в facebook та instagram.

М'ясо, овочі та яблука "Тростинка" ви можете купити в Натур Бутік. Щоб бути в курсі поставок, запрошуємо стежити за сторінкою у вайбері "Натур Бутік Верхній Вал"

До нової зустрічі!

ПОДИВИТИСЯ ВСІ ФОТОГРАФІЇ З ТУРУ

ПОДИВИТИСЯ ВІДЕО З ТУРУ

Читайте також:

Как прошел ORGANIC TOUR 9 – Органическая ферма “Лига Агро”

Как прошел ORGANIC TOUR 8 – Органическая ферма “Дача”

Как прошел ORGANIC TOUR 7 – Тур полного цикла

Как прошел ORGANIC TOUR 6 – Пикник на ягодной ферме

Как прошел ORGANIC TOUR 5 — Тур на ягодную и молочную ферму

Как прошел ORGANIC TOUR 4 – Тур на ягодную ферму Алексея Трегубова

Как прошел ORGANIC TOUR 3 — Тур на молочное предприятие ORGANIC MILK

Как прошел ORGANIC TOUR 2 – Тур на ягодную ферму Алексея Трегубова

Как прошел ORGANIC TOUR 1 – Тур на ферму Виктории Венчковской, предприятие Жменька