Organic Tour 12 вересня - це величезні корови Ангус, вівці-мериноси і бурські кози, а ще теплиця з помідорами і відпочинок в садибі Мезон Бланш.
Як пройшов тур, читайте далі.
ТОЧКА 1: МАГАЗИН НАТУР БУТІК, Київ, вул.Верхній Вал, 50
Тут проходила реєстрація. Учасники спілкувалися і знайомилися з асортиментом магазину.
Натур Бутік - перший в Україні магазин органічних і здорових продуктів (з 2008 року). Тут представлені органічні продукти харчування (в тому числі вегетаріанські, безглютенові і діабетичні), оздоровчі продукти, органічна косметика, екотовари для дому, а також корисні книги. Регулярно проводяться акції на товар дня. Для жителів Києва є опція доставки швидкопсувних продуктів на таксі або електровелосипеді.
Всі три локації в рамках туру належать ПСП ім.Т.Г.Шевченка. В дорозі гід Анастасія Ле Хак розповідала про органічні продукти, різницю між поняттями "органік", "еко", "біо", "екологічно чистий" і "фермерський" , а також про те, як очистити організм від пестицидів за допомогою фітопрепаратів на основі гінкго, імбиру і куркуми.
ПСП ім.Т.Г.Шевченка (далі "Тростинка") входить в холдинг «Аснова».
Проекту «Тростинка» - 5 років. Всього у підприємства 2700 га, які поступово переходять під органічне землеробство і тваринництво.
На сьогодні 1000 га органічні, а 1600 га - перехідного періоду.
Сертифікат голландського органу Control Union.
Екскурсії нам проводили генеральний директор Володимир Метельський, директор тваринницького напряму Тарас Мазур, керуючий проектом Артем Чуб, керівник садом Анатолій Зелененький.
ТОЧКА 2: ОРГАНІЧНИЙ ЯБЛУНЕВИЙ САД “ТРОСТИНКА”, с.Дерев'янки, Київська обл.
Всього 27 гектарів яблуневого саду, поле з медоносом-фацелією та вулики.
Яблука європейських зимових сортів, стійких до парші, солодкі і великі - Ренора, Рекарда, Ред Топаз, Сіріус та Луна.
6 років тут доглядають за яблунями, перший врожай отримали на 4-ий рік. На жаль, в цьому році через безсніжну зиму і сильні заморозки немає врожаю.
Основна проблема - сильні вітри, а тому планують в цьому році засадити швидко зростаючими деревами липою і павловнією для захисту від вітру та збору меду в сезон.
"Дивіться як виросла трава - коментує Анатолій Зелененький, керуючий садом - ми не використовує гербіциди, так як це заборонено органічним стандартом. Що ми використовуємо? Просто косимо. "
Замість інсектицидів - застосовують біопрепаратати, а також пастки у вигляді синього відра з сиропом і горілим маслом на дні. Комах приваблює цукор, але липкість не дає поповзти за межі відра.
Від попелиці використовують настій кропиви.
Головна відмінність органічних яблук - вони не обробляються хімічними пестицидами, в той час як звичайні до 20 разів за сезон.
Яблука входять в ТОП-10 найбільш забруднених пестицидами продуктів (рейтинг EWG). Тому, є сенс обирати органічні. Так ви отримаєте максимум користі і спокійно можете давати дітям.
ТОЧКА 3: Ферма і теплиці “Тростинка”, с.Тростинка, Київська обл.
Основний напрямок «Тростинка» - тваринництво (корови, кози, вівці).
Корови британських порід Ангус (абердіноангутская) і Герефорд. Саме ці породи - лідери м'ясного напряму в усьому світі.
Цікаво, що вони не бояться морозів, але погано переносять спеку.
Зоотехнік отримував досвід на провідних господарствах Європи і Канади. Всі види тварин завезені з племінних господарств Австрії і Німеччини.
«Кози в нас бурської породи, а вівці - мериноси (Меріноладшаф). М'ясо цих порід відрізняється тим, що немає специфічного запаху. »
Тварини утримуються на вільному вигулі та харчуються органічними кормами власного виробництва без преміксів (стимуляторів росту, антибіотиків тощо). 90% харчування - свої корми, із закуплених добавок - мінерали, сіль, крейда.
Статус - перехідний період до органічного тваринництва. Як сказав Володимир: "Ми поступово переходимо на органік, так як це відображається на собівартості, а в Україні люди не готові платити за органічне м'ясо. Наприклад, 1 тонна сої звичайної 10-11 000 грн, органічна соя коштує 19 000 грн. А вартість бичка на 60% складається з його харчування. "
"Це наші племінні бички. На багатьох фермах купують сперму для запліднення, але ми вибрали природний шлях. У нас невелике господарство і ми поступово збільшуємо поголів'я ".
«Коли ми були на фермі в Канаді, то пробували шикарне мармурове м'ясо. Але потім дізналися, що до складу корму входить 14 преміксів. Нам таке не підходить »
«Завдяки спеціальним преміксам можна збільшити надбавку у вазі на 20 відсотків за 40 гривень на місяць. Заманливо, але це не наш шлях »
За відгуками - м'ясо від «Тростинка» виходить незрівнянне. А баранина і козлятина без специфічного запаху.
Теплиці та город "Тростинка" - це швидше хобі-проект, де відпрацьовують технології.
Насіння використовується органічне від Enza Zaden.
Удобрюють вермікомпостом власного приготування. В якості захисту застосовують біопрепарати.
Для збільшення врожайності використовують джмелів, вони запилюють помідори.
Повністю шкідників не знищують, а зменшують до певної кількості.
При будівництві теплиць використовувалися екологічно безпечні матеріали - метал, камінь, дерево.
Застосовуються енергозберігаючі автоматизовані системи опалення, освітлення, поливу та контролю за мікрокліматом.
Обслуговування теплиць і органічна технологія обходиться 120000 грн в місяць, а тому органічні помідори черрі не можуть коштувати дешево.
Бажаючі в рамках туру придбали м'ясо, гарбуз і помідори черрі.
Бонусна точка - ми подивилися тестовий курник і врожай органічного проса.
Після очищення просо поїде до Німеччини на дитяче харчування.
Курник невеликий і чистий. Поки тестують з породами і технологіями утримання. Якщо все вийде, то будуть розширюватися.
"Ми закупили 100 птахів галльської породи - красивих, білих, з червоним чубчиком і фіолетовими лапками, з них вижило 5, до сих пір бігають". Тому, в органічному тваринництві ключове значення має відповідна до клімату порода.
ТОЧКА 4: Верміферма, с.Ксаверівка, Київська обл.
Тут виробляють компост для полів і теплиць Тростинка. Сюди привозять перегній (витриманий гній) і підселюють черв'яків старателів. Кілька разів перевертають і через 9 місяців компост готовий.
В органічному землеробстві заборонено використовувати мінеральні добрива (селітру, нітрати), замість цього використовують компост, готові біодобрива, сидерати. "Тростинка" приклад того, як господарство використовує компост власного виробництва.
ТОЧКА 5: ЕКОСАДИБА МЕЗОН БЛАНШ МИТНИЦЯ, Київська обл., Васильківський р-н, с. Митниця
У ресторані екосадиби Мезон Бланш Митниця був накритий обід.
У меню: зелений борщ, фішкейк зі скумбрії, салат, компот з органічних ягід, вода з травами, веганське желе, випічка з органічного борошна, органічне вино і сир.
Після вечері був вільний час, щоб подивитися готель, ферму, сад, спа-центр, зробити собі коктейль на смузібайку, а також для покупок в магазині.
Екосадиба сертифікована міжнародною екопрограмою Green Key. Номери екоготелю оформлені з використанням натуральних матеріалів і забезпечені натуральною косметикою, прибираються тільки органічними, безпечними для навколишнього середовища засобами. У будівлі садиби є магазин органічної продукції Натур Бутік, де представлені різні натуральні і органічні товари для здорового способу життя. Органік-кафе пропонує гостям страви інтернаціональної кухні з використанням органічних, сезонних і місцевих продуктів. У ресторані використовується хліб, йогурт, солодощі власного приготування. Також, до послуг гостей спа з фітобочці, соляною кімнатою і сауною.
Організатори туру: приватне підприємство Вікторія (магазини Натур Бутик і екосадиби Мезон Бланш). ПП Вікторія - співзасновник спілки виробників сертифікованих органічних продуктів Органічна Україна.
Ми запрошуємо вас приєднатися до ORGANIC TOUR в 2021, підписуйтесь на нашу розсилку і стежте за анонсами в facebook та instagram.
М'ясо, овочі та яблука "Тростинка" ви можете купити в Натур Бутік. Щоб бути в курсі поставок, запрошуємо стежити за сторінкою у вайбері "Натур Бутік Верхній Вал"
До нової зустрічі!
ПОДИВИТИСЯ ВСІ ФОТОГРАФІЇ З ТУРУ
Читайте також:
Как прошел ORGANIC TOUR 9 – Органическая ферма “Лига Агро”
Как прошел ORGANIC TOUR 8 – Органическая ферма “Дача”
Как прошел ORGANIC TOUR 7 – Тур полного цикла
Как прошел ORGANIC TOUR 6 – Пикник на ягодной ферме
Как прошел ORGANIC TOUR 5 — Тур на ягодную и молочную ферму
Как прошел ORGANIC TOUR 4 – Тур на ягодную ферму Алексея Трегубова
Как прошел ORGANIC TOUR 3 — Тур на молочное предприятие ORGANIC MILK
Как прошел ORGANIC TOUR 2 – Тур на ягодную ферму Алексея Трегубова
Как прошел ORGANIC TOUR 1 – Тур на ферму Виктории Венчковской, предприятие Жменька