ЕКОЧИСТОТА Як вибрати нетоксичні миючі засоби

ЕКОЧИСТОТА Як вибрати нетоксичні миючі засоби

Чистий будинок – здоровий будинок. Наводячи чистоту, ми звільняємо своє житло від цілого ряду мікроорганізмів і алергенів, що в свою чергу перетворює місце існування в місце для відпочинку і відновлення.

Для досягнення чистоти в будинку більшість людей користуються цілою артилерійською батареєю покупних засобів. Якщо пройтися вздовж полиць супермаркетів, може здатися що на них представлений величезний вибір різних миючих засобів для самих різних цілей, причому кожен з особливою формулою. Насправді, домашні засоби складаються з тих самих інгредієнтів і один універсальний засіб може замінити шість спеціалізованих продуктів.


Автор бестселера «Контрольна закупівля» Пет Томас попереджає: «Звичайно, миючі засоби видаляють бруд, а іноді й мікробів з різних поверхонь, а також створюють у будинку приємний аромат, проте, як не дивно, врешті-решт залишають будинок бруднішим, ніж він був. . Це відбувається тому, що речовини, що містяться в засобах для чищення, якими ми користуємося щодня, забруднюють повітря і поверхні в будинку жахливою сумішшю канцерогенів, руйнівників гормонів, нейротоксичних розчинників, що впливають на настрій хімікатів і порушують репродуктивну здатність токсинів».

Домашні засоби для чищення – одне з найважливіших джерел забруднення повітря в приміщеннях і найпідступнішою загрозою для здоров'я людей.

Чим шкідливі миючі засоби?

  1. Ніхто не знає, наскільки вони шкідливі. Виробник не зобов'язаний надавати наукове незалежне підтвердження, що його продукція є безпечною для людей та навколишнього середовища.
  2. ​Засоби для чищення містять сильнодіючі і токсичні хімікати. Засоби для чищення здатні сильнокот забруднювати повітря в приміщенні, дратувати очі, ніс і горло, викликати головний біль, запаморочення і синдром хронічної втоми. На жаль, виробники цих коштів нічого не винні перераховувати повний склад продукції, і вони роблять це добровільно, оскільки розглядають цю інформацію як «виробничої таємниці». то означає, що ви так і не зможете дізнатися, чи містить ваш засіб для миття посуду або пральний порошок хімікати, здатні нашкодити вам і вашій сім'ї, а якщо містить, то в яких концентраціях. Тим не менш, незалежні дослідження показали, що у більшості домашніх засобів для чищення є небезпечні компоненти, які не видаляються навіть після 10-кратного полоскання.

  3. Засоби для чищення шкодять навколишньому середовищу. Наприклад, фосфати, які у пральних порошках сприяють безконтрольному розмноження синьо-зелених водоростей, що тягне у себе зміна кольору водойм, смердючий запах і масову смерть риби. Багато хімікатів миючих засобів безперешкодно проходять через міські фільтри та потрапляють у відкриті водоймища, а також назад до нас через систему міського водопостачання.

 

ПРОДУКТ ШКІДЛИВІ ІНГРЕДІЄНТИ РИЗИК ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
Освіжувачі повітря Ароматизатори (Parfum/Fragrance) Астма, нудота, зміна настрою, депресія, подразнення шкіри, млявість, дратівливість, забудькуватість
Універсальні очищувачі Пропілен гліколь (Propylene Glycol) Подразник та імунотоксин. Також міститься у засобах для посуду.
  Натрію триполіфосфат(Sodium triphosphate) Подразник шкіри, очей, легенів. Також міститься у засобах для прання.
Засоби для миття посуду Лаурил/лаурет сульфат натрію (Sodium lauryl/laureth sulphate) Канцероген, токсин, викликає мутацію генів
Чистячі засоби для ванної та туалету Хлор (Chlor) Подразник очей, шкіри, легенів. Безліч випадків отруєння у дітей. Також міститься в дезінфекторах та засобах для посуду.
  Парадіхлоробензол (Paradichlorobenzene) Подразник очей, носа, шкіри. Також міститься у засобах від цвілі та кімнатних дезодорантах.
  Фенол (Phenol) Дуже небезпечний. Потенційний канцероген. Смертельний прийому внутрішньо. Також міститься в дезінфікуючих засобах
Засоби для зняття жиру Бутил етоксиетанол (Butyl-ethoxyethanol) Згубна дія на печінку, нирки, центральну нервову систему. Також міститься в універсальних очисниках та засобах для вікон.
Поліроль для меблів Формальдегід (Formaldehyde) Висока токсичність. Визнаний канцероген. Також міститься в універсальних очисниках, засобах для миття посуду, дезінфекторах, дезодоруючих спреях.
Очищувачі для вікон Аміак(Ammonia)

Смертельний при ковтанні. Також міститься в очисниках для підлоги, меблів, полірування металу.

 

Як вибрати нетоксичні миючі засоби?

Для початку відмовтеся від традиційних миючих засобів на користь еко-дружніх чи органічних. Уважно читайте склад засобів для чищення і дивіться на маркування. Безпечні миючі засоби можуть бути двох типів: екологічними (біорозкладними) та органічними. Останні – ідеальний варіант, тому що в такому разі гарантується:

- Використання натуральних інгредієнтів

- гіпоалергенність

- відсутність фосфатів, ПАР на основі нафтохімії, відбілюючих речовин на основі перборату натрію, хлору, синтетичних ароматизаторів та барвників, а також непотрібних речовин, які збільшують обсяг

Органічні миючі засоби ґрунтуються на миючих інгредієнтах рослинного походження. Додаються ефірні олії, екстракти цитрусових, мінерали, сода, оцет, рослинні ензими. Кошти, засновані на рослинному матеріалі, часто ні в чому не поступаються ефективності синтетичним інгредієнтам. Доказом цього може бути перехід багатьох дитячих садків, шкіл і навіть лікарень у Європі, зокрема в Австрії, на органічні засоби.

Крім того, засоби категорії «органік» більш концентровані, тому ви сміливо можете розбавляти вдвічі і навіть не відчути різниці (при цьому для загущення добре додавати трохи кухонної солі). Щоб перевірити органічний статус продукції, слід звернути увагу на упаковку - шукайте еко-маркування, що підтверджує, наприклад, логотип ECO-GARANTIE.

Як приготувати ефективні засоби для чищення самому?

Найпростіші речі на вашій кухні можуть працювати не гірше за покупні кошти. Спробуйте, і ви заощадите чимало грошей, використовуючи здібності підручних матеріалів.

Гаряча вода. Пар і гаряча вода відносяться до кращих і найефективніших засобів для чищення. До того ж, головну роботу роблять руки та щітки, а не хімікати.


Сода. Універсальний продукт, який безпечний для пиття (використовується при печії) та чищення зубів (входить до складу зубних порошків та паст). При збиранні в будинку сода використовується в сухому вигляді, або розбавляється з водою і краплею для посуду. Сода дезінфікує (здатна вбити деякі види бактерій і грибків), а також служить м'яким абразивом, здатним прибрати сухий бруд, не дряпаючи поверхню. За допомогою соди можна боротися з плямами, чистити та полірувати алюмінієві, хромовані, срібні, сталеві, бляшані та пластикові поверхні, і навіть коштовності. Сода позбавляє жиру і нальоту і доводить до блиску посуд (содою добре чистити чашки від чайного і кавового нальоту). Її можна використовувати як засіб від накипу. Крім того, сода пом'якшує воду, що дозволяє іншим засобам (у тому числі пральним порошкам) ефективніше очищати та промивати.


Сік лимона чи лимонна кислота. Добре використовувати для видалення нальоту та плям іржі з посуду, а також полірування столового срібла.

Оцет є розбавлений розчин оцтової кислоти, здатний розчиняти жир і дезінфікувати, вбиваючи багато видів бактерій і цвілі. Оцет корисний для очищення склянок та видалення нальоту від кави та чаю. Також це хороший освіжувач повітря. З оцту можна приготувати рідину для миття скла, яка чудово чистить і не залишає розлучення. Для цього потрібно розбавити дві чайні ложки оцту на 1 л води.

Мило – ефективний очисник, що швидко розкладається в природних умовах з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Мило можна використовувати як миючий для посуду, додавати при миття підлоги, брати в дорогу для прання та прибирання. Вибирайте 100% натуральне мило з олії. Звичайне мило, що продається в більшості магазинів, є чистою синтетикою з продуктів нафтохімії з добавками барвників і ароматизаторів.


Серветка із мікрофібри. Ці серветки настільки хороші, що почавши користуватися ними ви поставите питання, навіщо взагалі викидати гроші на щось ще? Вода – найсильніший розчинник у світі. Завдання миючих засобів саме в тому, щоб з поверхнею, яку ви чистите, зіткнулося якнайбільше води. Мікрофібра робить те саме. Ці волокна тонші за людське волосся. І, порівняно з іншими тканинами, є чудовими абсорбентами. Обидві ці властивості, взяті разом, означають, що тканина з мікроволокна має набагато більшу поверхню і приводить у зіткнення з поверхнею, що очищається, багато води. Якщо користуватися нею відповідно до рекомендацій, вона залишає основну масу поверхонь, що протираються, чистою і сухою.

Найкращі серветки щільніші і, як правило, дорожчі. Однак ними можна користуватися дуже довго (від півроку до 5 років), а чим щільніша тканина тим більша її поверхня і тим більше волокон уловлюватимуть бруд. Серветки з мікрофібри відмінно підходять для миття вікон та дзеркал.

Рецепти для освіження повітря

Спрей. Залийте в пляшечку з-під спрею воду і оцет у співвідношенні 1:1, додайте 20 крапель улюбленого ефірного масла (добре підійдуть м'ята, апельсин, сосна). Перед застосуванням добре потрясіть. Оскільки оцет та ефірні олії здатні дратувати шкіру, не підставляйте обличчя під бризки.

Твердий засіб. 200 г харчової соди і 10-15 крапель ефірної олії перемішайте і помістіть у коробочку або на блюдце. Такий засіб добре поглинає неприємні запахи, зокрема від тютюнового диму.

Також, для ароматизації приміщення добре використовувати натуральні пахощі та ефірні олії, заправлені в аромалампи.

І на останок…

Не забувайте частіше провітрювати приміщення і при можливості тримайте кімнатні рослини, які добре очищають повітря від неприємних запахів, газів і токсинів. Пам'ятайте, що при використанні безпечних засобів для чищення ваш будинок буде по-справжньому чистим без змивання бруду токсичними відходами або маскування амбре іншими запахами. Під раковиною у вас не буде нічого небезпечного, що особливо актуально, якщо у вас є діти та домашні тварини. Користуючись біорозкладними миючими засобами, Ви звільняєте свій будинок від шкідливих хімікатів і робите свій внесок у збереження екології.

Всі миючі засоби, представлені в магазинах Натур Бутік є еко-дружніми та органічними засобами, безпечними для Вас та навколишнього середовища.

 

автор Анастасія Ле Хак

 

Актуальні товари
Organic
O
Vegan
V
Для видалення плям
Для миття рук і тіла - ідеально для подорожей
Старовинний рецепт на рослинній основі
90,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Очищає від воску, пилу, сільськогосподарських хімікатів, землі
Не залишає присмаку та запаху
1 упаковка на 40-250 разів
335,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Економні витрати: 20 прань
Доглядає тканину, машинку, пом'якшує воду
Рослинний склад без оптичних відбілювачів, штучних ароматизаторів та фосфатів.
490,00 грн
Organic
O
Vegan
V
З оліями вербени та евкаліпта
Ароматизує білизну та пом'якшує воду
Рослинний склад
427,00 грн
Простий спосіб ароматизації приміщення
Комплектація: 1 керамічна аромалампи і 1 чайна свіча
647,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Концентрат, витрата – 50 разів.
Для миття підлоги, плитки, лакованих поверхонь
Гіпоалергенний рослинний склад, з оліями лимона, м'яти та евкаліпта
226,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Концентрат
Видаляє бруд, розчиняє вапняний осад, ароматизує олією евкаліпту.
Рослинний склад
288,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Видаляє вапняні відкладення, дезінфікує
Рослинний склад з олією лимона
Концентрат
305,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Концентрат-розбавляється 1:4
Миє до скрипу, пахне олією евкаліптом та лемонграсом
Безпечний рослинний склад
195,00 грн
Organic
O
Vegan
V
Для ідеально чистого посуду без слідів їжі та мильного нальоту
Натуральний склад
520,00 грн