
Що таке куркума?
Куркума - пряна спеція і лікувальна рослина, яка має багато корисних властивостей. Одна з найбільш вивчених рослин у світі.
Куркума - натуральний антибіотик, антиоксидант, має потужну протизапальну дію, пригнічує ріст клітин новоутворень та захищає від розвитку атеросклерозу.
Куркума для схуднення
Застосування куркуми пригнічує потяг до солодкої та жирної їжі, що робить її чудовим засобом на шляху схуднення.
Куркумін – головна діюча речовина куркуми, антиоксидант із групи поліфенолів, запобігає зростанню жирових тканин.
Тому куркума, яку ще називають «жовтим імбиром», успішно застосовується в корекції надмірної ваги.
Куркума позитивно впливає нормалізацію обміну речовин у організмі.
Вживаючи куркуму регулярно, ваш організм не тільки ефективно витрачатиме калорії, але це також сприятиме виведенню зайвої рідини з організму, зниженню рівня холестерину, поліпшенню роботи серцево-судинної системи.
Куркума та традиції
На Сході з куркумою готують найрізноманітніші страви – м'ясні, рибні та овочеві. При цьому куркума вважається однією заюрведичних спецій.
Жителі країн Сходу вважають, що куркума має виражену антибактеріальну дію, очищає рани та регулює роботу шлунково-кишкового тракту.
У В'єтнамі куркуму активно використовують у косметичних цілях та наносять на опіки, шрами, акне.
В індійській народній медицині куркуму використовують як засіб від розладів шлунка, стимулятор жовчовиділення та засіб, що покращує функцію печінки.
Застосування куркуми в медицині
Лікування за допомогою куркуми останнім часом стало широко застосовуватися західними фахівцями, хоча у традиційній східній медицині використовується вже тисячі років.
За рік у науковій літературі з'являється до 250 статей на тему досліджень корисних властивостей куркуми.
Результати досліджень показують, що захворюваннями, при яких куркума має лікувальний ефект, є:
• Різні захворювання печінки та підшлункової залози (хронічний гепатит, панкреатит)
• Захворювання шлунка та кишечника (гастрит, коліт)
• Вугрові висипки (акне)
• Ракові захворювання шкіри
• Захворювання серцево-судинної системи (атеросклероз)
• Запальні процеси у суглобах (артрит, ревматоїдний артрит, остеоартрит)
Куркума та дослідження
Дослідження показали, що куркумін (активна речовина куркуми) такий самий сильний антиоксидант, як і вітамін С та Е.
Протизапальну дію куркуми вивчали з 1971 року та виявили, що куркума може конкурувати з популярним глюкокортикоїдним препаратом синтетичного походження гідрокортизоном у зниженні болю та обмеження руху, пов'язаним з різними формами артриту.
Куркумін підвищує вироблення жовчі печінкою, покращуючи розщеплення жиру під час травлення.
Деякі дослідження вказують на те, що куркума захищає печінку від пошкодження алкоголем та токсинами.
У той час, як у дослідах на тваринах куркумін показав зниження секреції шлункового соку, захищаючи слизову оболонку шлунка і тонкого кишечника.
У чому користь куркуми?
До корисних властивостей куркуми відносять:
Антиоксидантну
Протизапальну
Знеболювальну
Антибактеріальну
Протиракову (уповільнення поділу ракових клітин)
Антикоагулянтну (запобігає агрегації тромбоцитів, тромбоутворенню)
Зниження рівня холестерину низької щільності (поганого холестерину),
Стимуляцію імунітету та підвищення сил для боротьби зі стресом
Шкідливість куркуми та протипоказання
Так як куркума вважається дуже сильною спецією, то при вживанні цієї рослини слід дотримуватися певної обережності і при необхідності консультуватися з лікарем.
Довготривале вживання або перевищення дози куркуми може спровокувати дискомфорт у шлунку.
Куркума протипоказана при обструкції жовчовивідних шляхів та вимагає акуратності при прийомі в комбінації з антикоагулянтами або інгібіторами агрегації тромбоцитів.
Куркума в БАДах та дієтичних добавках