Кіноа: 10 рецептів. Освоюємо плов, салати, супи, запіканки і десерти

Кіноа: 10 рецептів. Освоюємо плов, салати, супи, запіканки і десерти

Кіноа (квиноа, кінва) - зернова культура з древнім походженням.

У цивілізації інків кіноа була одним з трьох основних видів їжі нарівні з кукурудзою і картоплею. Інки її називали «золотим зерном».

Кіноа входить в ТОП-20 корисних продуктів світу. Кіноа містить більше білка, ніж будь-які інші зерна. Вміст білка досягає 16-17% (як в м'ясі).

Також, кіноа багата клітковиною, вітамінами групи В, фосфором, залізом, кальцієм і цинком.

Ми пропонуємо вам 10 різноманітних і смачних рецептів з такою унікальною і корисної крупою, як кіноа.

 

Кіноа базовий рецепт

recipes_base-quinoa
1 стакан кіноа промити, залити холодною водою в співвідношенні 1 (киноа): 1,5 (вода). Поставити на плиту. Довести до кипіння, додати 0,3-0,5 чайної ложки солі. Варити на слабкому вогні під кришкою 15-20 хвилин, поки не вбереться вся вода. Розмішати. У звареному вигляді може зберігатися в холодильнику до 5-6 днів.


Кіноа з овочами

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.recipes_2-quinoa
  • часник - 2 зубчики
  • морква - 1 шт.
  • цукіні, кабачок - 1 шт.
  • перець болгарський солодкий - 1 шт.
  • сіль, чорний перець (мелений) - за смаком
  • оливкова олія - ​​за смаком.

Зварити кіноа за базовим рецептом. Цибулю порізати на кубики, часник дрібно порізати. Морква, цукіні і перець нарізати на кубики або брусочки.

Розігріти оливкову олію в глибокій сковороді. Додати моркву, обсмажити і пасерувати приблизно 7 хвилин під кришкою. Додати цибулю, обсмажити, помішуючи, 5 хвилин. Додати часник (можна і без нього), пасерувати ще 1 хвилину. Додати цукіні і перець, пасерувати 5-7 хвилин до готовності овочів. Додати трохи солі, чорний мелений перець. До овочів додати зварену кіноа. Перемішати і прогріти.


Салат з Кіноа з огірками та помідорами

  • 1 стакан кіноаsalat-iz-kinoa-s-ogurtcami-i-pomidorami-quinoa
  • 1,5 склянки води
  • 1 лимон або лайм
  • 1/4 склянки або менш оливкового масла
  • 1-2 шт. солодкого білого лука, дрібно нарізаного 2-4 зубчики часнику, дрібно нарізаного
  • 1 пучок петрушки, нарізаною
  • 1-2 огірка, нарізати по 1 см кубиками
  • 4 помідори «сливка», нарізати по 1 см кубиками
  • морська сіль за смаком

Зварити кіноа за базовим рецептом. Покласти кіноа в миску; охолодити і додати лимонний сік, сіль і оливкову олію. Додати нарізану цибулю, часник і петрушку, добре перемішати. Додати помідори і огірки. Все ретельно перемішати.


Плов з кіноа з куркою

  • кіноа - 1,5-2 склянкиplov-iz-kinoa-s-kuritcei-quinoa
  • курка (ніжки, стегенця - 4 - 6 шт.)
  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.
  • морква - 2-3 шт.
  • помідор - 3 - 6 шт.
  • гострий перчик - 1 шт.
  • часник - 1 шт.
  • зіра (кмин) - 1/2 ч.л.
  • коріандр - 1/2 ч.л.
  • топлене масло - 50 мл
  • кінза - за смаком
  • чорний перець, сіль - за смаком.

Куряче м'ясо зрізати з кістки, очистити від шкіри і сухожиль, нарізати невеликими шматками. Обсмажити на сильному вогні в олії, всипати моркву (соломкою), через пару хвилин всипати і швидко обсмажити спеції, додати цибулю (тонкими півкільцями). Через кілька хвилин додати і обсмажити помідори, посолити, поперчити, влити сік з-під помідорів (якщо консервовані), додати часник. Через 5 хвилин всипати промиту крупу, залити окропом (4 склянки), довести до кипіння, готувати 20-30 хвилин на малому вогні. Подавати відразу, посипавши кінзою.


Запіканка з кіноа і шпинату

  • шпинат - 450гzapekanka-iz-kinoa-i-shpinata-quinoa
  • панірувальні сухарі - 3 ст.л.
  • оливкова олія - ​​2 ч.л.
  • цибуля ріпчаста (жовтий) - 1 шт.
  • часник - 2 зубчики
  • чебрець - 1 ст.л.
  • розмарин - 1 ч.л.
  • червоний перець (пластівцями) - 1/4 ч.л.
  • киноа варена - 2 склянки
  • сир (нежирний) - 1 стакан
  • чорний перець (мелений) - 1/4 ч.л.
  • яйце - 2 шт.

Зварити кіноа за базовим рецептом. Розігріти духовку до 170 ° С. Скропити скляну або керамічну форму для випічки оливковою олією. Посипати сухарями, відкласти в сторону.

Заповнити велику миску льодом і водою, відкласти в сторону. У середній каструлі довести воду до кипіння. Додати шпинат, бланшувати до яскраво-зеленого кольору, близько 10 секунд. Викласти в миску з льодом. Коли шпинат охолоне, віджати воду і дрібно нарізати. Відкласти в сторону.

Нагріти оливкову олію в середній сковороді. Додати цибулю, часник, чебрець, розмарин і червоний перець. Смажити до прозорості, близько 8 хвилин. Зняти з вогню, викласти в миску. Додати шпинат, кіноа, сир, перець, яйця і суміш цибулі, перемішати. Вилити суміш в підготовлену форму для випічки. Випікати до темно-золотистого кольору, від 60 до 70 хвилин. Нарізати запіканку і подавати теплою або кімнатної температури.


Салат з пророщенної киноа

  • кіноа - 80 гrecipes_1-quinoa1
  • кабачок - 1 шт. або огірок - 2-3 шт.
  • оливкова олія - ​​3 столові ложки
  • лимонний сік - 1 столова ложка
  • зелень - пучок (кінза, кріп, базилік і петрушка)
  • сіль, перець і інші приправи - за смаком.

Проростити кіноа також, як і інші злакові. Паростки довжиною 1-1,5 см проростають за 1,5-2 доби, в теплі швидше. Кабачок нарізати тонкими смужками або за бажанням. Також дрібно нашаткувати зелень. Все перемішати в мисці, додати пророщену кіноа. Змішати олію з лимоном і спеціями. Залити отриманою заправкою салат.


Сирна запіканка з кіноа і вишнею

  • кіноа - 125 гtvorozhnaya-zapekanka-s-kinoa-i-vishnei-quinoa
  • молоко - 300 мл
  • шматочок лимонної шкірки
  • масло вершкове - 60 г
  • тростинний цукор - 80 г
  • яйця - 2 шт.
  • нежирний сир - 500 г
  • борошно - 1 ст. ложка
  • розпушувач для тіста - 1/2 пакетика
  • вишні без кісточок - 200 г
  • обсмажений мигдаль - 40г

Кіноа варити в молоці з додаванням лимонної скоринки на маленькому вогні до готовності, близько 15 хвилин. Після залишити під закритою кришкою на 10 хвилин набухати. Відокремити білки від жовтків. Білки збити в круту піну. Жовтки збити з цукром і маслом. До жовтків додати сир, борошно, перемішану з розпушувачем, кіноа, вишню і мигдаль. Акуратно вмішати лопаткою збиті білки. Масу перекласти у форму, застелену папером для випічки, за бажанням можна покласти зверху маленькі шматочки масла. Випікати в розігрітій до 175ºC духовці приблизно 1 годину.


Оладки з Кіноа

  • цільнозернових борошно - 170-180 гolad_i-iz-kinoa-quinoa
  • розпушувач - 2 ч.л.
  • сіль - 1/2 ч.л.
  • варена кіноа - 130 г (близько 1 склянки)
  • яйце - 1 шт.
  • молоко - 240 мл
  • мед - 1 ст.л.
  • рослинна олія 2 ст.л. + Додатково для смаження

Зварити кіноа за базовим рецептом і трохи охолодити. Борошно, розпушувач просіяти в чашу, додати сіль, змішати. Зробити поглиблення, туди викласти кіноа. Змішати в окремій ємності яйця, молоко, мед і олію. Додати їх до борошна з кіноа. Добре розмішати. Смажити оладки на розігрітій сковороді на рослинній олії з двох боків до рум'яної скоринки.


Салат з кіноа та креветкамиsalat-iz-kinoa-s-krevetkami-quinoa

  • кіноа - 1/2 склянки
  • вода - 1 стакан (трохи менше)
  • сіль - 1/2 ч.л
  • зелена стручкова квасоля - 200 гр
  • солодкий перець - 1 шт. (Невеликий)
  • очищені креветки - 100 гр.
  • шніт-цибуля або зелена цибуля - 1 пучок
  • крес-салат - 1ст.л

 

Для заправки:

  • оливкова олія - ​​4 ст.л
  • лимонний сік - 3 ст.л
  • соєвий соус - 1 ч.л
  • соус табаско - 1/2 ч.л
  • мелена паприка - 1/2 ч.л
  • рідкий мед - 1 ч.л
  • сіль за смаком

Зварити кіноа за базовим рецептом, остудити. Креветки промити і відварити в підсоленій воді 2 хвилини, промити холодною водою і відкинути на сито. Солодкий перець помити і нарізати соломкою. У квасолі відрізати кінчики, нарізати. Закип'ятити воду і відварити 5-10 хвилин (в залежності яка у вас квасоля), обполоснути холодною водою і відкинути на сито. Нарізати шніт цибуля. Приготувати заправку: для цього змішати всі інгредієнти і збити віночком. Змішати кіноа з овочами, заправити заправкою, перемішати. Прикрасити пагонами крес-салату.


Суп з індички або курки з кіноа

  • кіноа - 1/2 склянки індичка або курка (філе) - 500 гр.sup-iz-indeiki-ili-kuritci-s-kinoa-quinoa
  • морква (порізати) - 2 шт.
  • селера (палички, порізати) - 1-2 шт.
  • шпинат - 200 гр.
  • зелений горошок (морожений) - 1 стакан бульйон (з індички, курячий або овочевий) - 2,5 л
  • чилі (мелений) - 1/2 ч.л.
  • куркума (мелена) - 1 / 2ч.л.
  • сіль, чорний перець (мелений) - за смаком
  • кінза (сушена зелень) - 1-2 ч.л.

У киплячий бульйон додати порізану моркву і варити приблизно 5 хвилин. Додати селеру, кіноа і варити приблизно 10 хвилин. Додати шматочки індички і варити 5 хвилин. Додати зелений горошок, чилі, куркуму, чорний мелений перець і варити 5 хвилин. Додати шпинат і варити 1-2 хвилини. Спробувати. Якщо потрібно, додати сіль і чорний мелений перець. Накрити суп кришкою і дати настоятися 5-10 хвилин.


Кіноа з печерицями та овочами

  • кіноа - 200 гkinoa-s-shampin_onami-i-ovoshami-quinoa
  • солодкий перець - 1 шт.
  • печериці - 5-7 шт.
  • зелений горошок - 1 жменя
  • петрушка - за смаком
  • оливкова олія
  • сіль, спеції - за смаком.

Зварити кіноа за базовим рецептом. У великій сковороді розігріти олію, обсмажити нарізані печериці та перець протягом 5-7 хвилин, потім додати горошок і готувати ще пару хвилин. Додати в сковороду кіноа, подрібнену петрушку, сіль, спеції за смаком. Подавати теплим.

Придбати органічну Кіноа ви можете в мережі органічних магазинах Натур Бутик, а також в інтернет-магазині.

Джерело рецептів: Quinoa

Зображення: The Taste Revelation