
Кіноа (квиноа, кінва) - зернова культура з древнім походженням.
У цивілізації інків кіноа була одним з трьох основних видів їжі нарівні з кукурудзою і картоплею. Інки її називали «золотим зерном».
Кіноа входить в ТОП-20 корисних продуктів світу. Кіноа містить більше білка, ніж будь-які інші зерна. Вміст білка досягає 16-17% (як в м'ясі).
Також, кіноа багата клітковиною, вітамінами групи В, фосфором, залізом, кальцієм і цинком.
Ми пропонуємо вам 10 різноманітних і смачних рецептів з такою унікальною і корисної крупою, як кіноа.
Кіноа базовий рецепт
1 стакан кіноа промити, залити холодною водою в співвідношенні 1 (киноа): 1,5 (вода). Поставити на плиту. Довести до кипіння, додати 0,3-0,5 чайної ложки солі. Варити на слабкому вогні під кришкою 15-20 хвилин, поки не вбереться вся вода. Розмішати. У звареному вигляді може зберігатися в холодильнику до 5-6 днів.
Кіноа з овочами
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- часник - 2 зубчики
- морква - 1 шт.
- цукіні, кабачок - 1 шт.
- перець болгарський солодкий - 1 шт.
- сіль, чорний перець (мелений) - за смаком
- оливкова олія - за смаком.
Зварити кіноа за базовим рецептом. Цибулю порізати на кубики, часник дрібно порізати. Морква, цукіні і перець нарізати на кубики або брусочки.
Розігріти оливкову олію в глибокій сковороді. Додати моркву, обсмажити і пасерувати приблизно 7 хвилин під кришкою. Додати цибулю, обсмажити, помішуючи, 5 хвилин. Додати часник (можна і без нього), пасерувати ще 1 хвилину. Додати цукіні і перець, пасерувати 5-7 хвилин до готовності овочів. Додати трохи солі, чорний мелений перець. До овочів додати зварену кіноа. Перемішати і прогріти.
Салат з Кіноа з огірками та помідорами
- 1 стакан кіноа
- 1,5 склянки води
- 1 лимон або лайм
- 1/4 склянки або менш оливкового масла
- 1-2 шт. солодкого білого лука, дрібно нарізаного 2-4 зубчики часнику, дрібно нарізаного
- 1 пучок петрушки, нарізаною
- 1-2 огірка, нарізати по 1 см кубиками
- 4 помідори «сливка», нарізати по 1 см кубиками
- морська сіль за смаком
Зварити кіноа за базовим рецептом. Покласти кіноа в миску; охолодити і додати лимонний сік, сіль і оливкову олію. Додати нарізану цибулю, часник і петрушку, добре перемішати. Додати помідори і огірки. Все ретельно перемішати.
Плов з кіноа з куркою
- кіноа - 1,5-2 склянки
- курка (ніжки, стегенця - 4 - 6 шт.)
- цибуля ріпчаста - 1-2 шт.
- морква - 2-3 шт.
- помідор - 3 - 6 шт.
- гострий перчик - 1 шт.
- часник - 1 шт.
- зіра (кмин) - 1/2 ч.л.
- коріандр - 1/2 ч.л.
- топлене масло - 50 мл
- кінза - за смаком
- чорний перець, сіль - за смаком.
Куряче м'ясо зрізати з кістки, очистити від шкіри і сухожиль, нарізати невеликими шматками. Обсмажити на сильному вогні в олії, всипати моркву (соломкою), через пару хвилин всипати і швидко обсмажити спеції, додати цибулю (тонкими півкільцями). Через кілька хвилин додати і обсмажити помідори, посолити, поперчити, влити сік з-під помідорів (якщо консервовані), додати часник. Через 5 хвилин всипати промиту крупу, залити окропом (4 склянки), довести до кипіння, готувати 20-30 хвилин на малому вогні. Подавати відразу, посипавши кінзою.
Запіканка з кіноа і шпинату
- шпинат - 450г
- панірувальні сухарі - 3 ст.л.
- оливкова олія - 2 ч.л.
- цибуля ріпчаста (жовтий) - 1 шт.
- часник - 2 зубчики
- чебрець - 1 ст.л.
- розмарин - 1 ч.л.
- червоний перець (пластівцями) - 1/4 ч.л.
- киноа варена - 2 склянки
- сир (нежирний) - 1 стакан
- чорний перець (мелений) - 1/4 ч.л.
- яйце - 2 шт.
Зварити кіноа за базовим рецептом. Розігріти духовку до 170 ° С. Скропити скляну або керамічну форму для випічки оливковою олією. Посипати сухарями, відкласти в сторону.
Заповнити велику миску льодом і водою, відкласти в сторону. У середній каструлі довести воду до кипіння. Додати шпинат, бланшувати до яскраво-зеленого кольору, близько 10 секунд. Викласти в миску з льодом. Коли шпинат охолоне, віджати воду і дрібно нарізати. Відкласти в сторону.
Нагріти оливкову олію в середній сковороді. Додати цибулю, часник, чебрець, розмарин і червоний перець. Смажити до прозорості, близько 8 хвилин. Зняти з вогню, викласти в миску. Додати шпинат, кіноа, сир, перець, яйця і суміш цибулі, перемішати. Вилити суміш в підготовлену форму для випічки. Випікати до темно-золотистого кольору, від 60 до 70 хвилин. Нарізати запіканку і подавати теплою або кімнатної температури.
Салат з пророщенної киноа
- кіноа - 80 г
- кабачок - 1 шт. або огірок - 2-3 шт.
- оливкова олія - 3 столові ложки
- лимонний сік - 1 столова ложка
- зелень - пучок (кінза, кріп, базилік і петрушка)
- сіль, перець і інші приправи - за смаком.
Проростити кіноа також, як і інші злакові. Паростки довжиною 1-1,5 см проростають за 1,5-2 доби, в теплі швидше. Кабачок нарізати тонкими смужками або за бажанням. Також дрібно нашаткувати зелень. Все перемішати в мисці, додати пророщену кіноа. Змішати олію з лимоном і спеціями. Залити отриманою заправкою салат.
Сирна запіканка з кіноа і вишнею
- кіноа - 125 г
- молоко - 300 мл
- шматочок лимонної шкірки
- масло вершкове - 60 г
- тростинний цукор - 80 г
- яйця - 2 шт.
- нежирний сир - 500 г
- борошно - 1 ст. ложка
- розпушувач для тіста - 1/2 пакетика
- вишні без кісточок - 200 г
- обсмажений мигдаль - 40г
Кіноа варити в молоці з додаванням лимонної скоринки на маленькому вогні до готовності, близько 15 хвилин. Після залишити під закритою кришкою на 10 хвилин набухати. Відокремити білки від жовтків. Білки збити в круту піну. Жовтки збити з цукром і маслом. До жовтків додати сир, борошно, перемішану з розпушувачем, кіноа, вишню і мигдаль. Акуратно вмішати лопаткою збиті білки. Масу перекласти у форму, застелену папером для випічки, за бажанням можна покласти зверху маленькі шматочки масла. Випікати в розігрітій до 175ºC духовці приблизно 1 годину.
Оладки з Кіноа
- цільнозернових борошно - 170-180 г
- розпушувач - 2 ч.л.
- сіль - 1/2 ч.л.
- варена кіноа - 130 г (близько 1 склянки)
- яйце - 1 шт.
- молоко - 240 мл
- мед - 1 ст.л.
- рослинна олія 2 ст.л. + Додатково для смаження
Зварити кіноа за базовим рецептом і трохи охолодити. Борошно, розпушувач просіяти в чашу, додати сіль, змішати. Зробити поглиблення, туди викласти кіноа. Змішати в окремій ємності яйця, молоко, мед і олію. Додати їх до борошна з кіноа. Добре розмішати. Смажити оладки на розігрітій сковороді на рослинній олії з двох боків до рум'яної скоринки.
Салат з кіноа та креветками
- кіноа - 1/2 склянки
- вода - 1 стакан (трохи менше)
- сіль - 1/2 ч.л
- зелена стручкова квасоля - 200 гр
- солодкий перець - 1 шт. (Невеликий)
- очищені креветки - 100 гр.
- шніт-цибуля або зелена цибуля - 1 пучок
- крес-салат - 1ст.л
Для заправки:
- оливкова олія - 4 ст.л
- лимонний сік - 3 ст.л
- соєвий соус - 1 ч.л
- соус табаско - 1/2 ч.л
- мелена паприка - 1/2 ч.л
- рідкий мед - 1 ч.л
- сіль за смаком
Зварити кіноа за базовим рецептом, остудити. Креветки промити і відварити в підсоленій воді 2 хвилини, промити холодною водою і відкинути на сито. Солодкий перець помити і нарізати соломкою. У квасолі відрізати кінчики, нарізати. Закип'ятити воду і відварити 5-10 хвилин (в залежності яка у вас квасоля), обполоснути холодною водою і відкинути на сито. Нарізати шніт цибуля. Приготувати заправку: для цього змішати всі інгредієнти і збити віночком. Змішати кіноа з овочами, заправити заправкою, перемішати. Прикрасити пагонами крес-салату.
Суп з індички або курки з кіноа
- кіноа - 1/2 склянки індичка або курка (філе) - 500 гр.
- морква (порізати) - 2 шт.
- селера (палички, порізати) - 1-2 шт.
- шпинат - 200 гр.
- зелений горошок (морожений) - 1 стакан бульйон (з індички, курячий або овочевий) - 2,5 л
- чилі (мелений) - 1/2 ч.л.
- куркума (мелена) - 1 / 2ч.л.
- сіль, чорний перець (мелений) - за смаком
- кінза (сушена зелень) - 1-2 ч.л.
У киплячий бульйон додати порізану моркву і варити приблизно 5 хвилин. Додати селеру, кіноа і варити приблизно 10 хвилин. Додати шматочки індички і варити 5 хвилин. Додати зелений горошок, чилі, куркуму, чорний мелений перець і варити 5 хвилин. Додати шпинат і варити 1-2 хвилини. Спробувати. Якщо потрібно, додати сіль і чорний мелений перець. Накрити суп кришкою і дати настоятися 5-10 хвилин.
Кіноа з печерицями та овочами
- кіноа - 200 г
- солодкий перець - 1 шт.
- печериці - 5-7 шт.
- зелений горошок - 1 жменя
- петрушка - за смаком
- оливкова олія
- сіль, спеції - за смаком.
Зварити кіноа за базовим рецептом. У великій сковороді розігріти олію, обсмажити нарізані печериці та перець протягом 5-7 хвилин, потім додати горошок і готувати ще пару хвилин. Додати в сковороду кіноа, подрібнену петрушку, сіль, спеції за смаком. Подавати теплим.
Придбати органічну Кіноа ви можете в мережі органічних магазинах Натур Бутик, а також в інтернет-магазині.
Джерело рецептів: Quinoa
Зображення: The Taste Revelation