Як пройшов ORGANIC TOUR 11

Як пройшов ORGANIC TOUR 11

Куштувати найсолодші ягоди з куща, неймовірні фото і приємний відпочинок в садибі Мезон Бланш — так нам запам’ятався Organic Tour 14 серпня. Як все пройшло читайте далі.

ТОЧКА 1: МАГАЗИН НАТУР БУТІК, Київ, вул.Верхній Вал, 50

Тут проходила реєстрація. Учасники спілкувалися і знайомилися з асортиментом магазину.

Натур Бутік – перші в Україні магазини органічних і здорових продуктів (з 2008 року). Тут представлені органічні продукти харчування (в тому числі вегетаріанські, безглютенові і діабетичні), оздоровчі продукти, органічна косметика, екотовари для дому, а також корисні книги. Регулярно проводяться дегустації чаю, продуктів харчування, акції на товар дня. Для жителів Києва є опція доставки свіжих продуктів на таксі або електровелосипеді.

У дорозі гід Анастасія Ле Хак розповідала про органічні продукти, різницю між поняттями «органік», «еко», «біо», «екологічно чистий» і «фермерський», а також про те як очистити організм від пестицидів за допомогою фітопрепаратів на основі гінкго, артишоку, імбиру і куркуми.

ТОЧКА 2: ОРГАНІЧНА ФЕРМА “ЛІГА АГРО”, с.Рославичи, Київська обл.

Нас зустрів директор ферми Олександр Стогній — молодий і відкритий підприємець, який здобув освіту у Великобританії.

З 2015 року тут вирощують ягоди без пестицидів і мінеральних добрив.

Всього 26,3 гектарів, з них 13 гектарів лохини, решта — полуниця, малина і ожина.

На фермі 3 озера, а навколо полів з ягодами — ліс.

«За ягодами потрібно постійно доглядати. Точно, як за маленькими дітьми» — поділився Олександр.

Удобрюють дозволеними Органік Стандарт біодобривами, які підбираються на підставі аналізів ґрунту.

Як зазначив Олександр: «Органічне землеробство вимагає більше зусиль. Якщо на звичайній фермі є шкідник, то його швидко прибирають пестицидами, а в органік це заборонено. Тут працюють біопрепаратами, яким потрібен час для того, щоб вони дали ефект.»

Від бур’янів застосовують мульчування і прополюють вручну.

Від шкідників — лотки з феромонами, біопрепарати, ручна праця.

Для підвищення врожайності через запилення поставили вулик з бджолами.

Від грибкових захворювань — біопрепарати, які працюють на випередження.

З нового – в цьому році в асортименті Ліга Агро з’явилася полуниця.

«Ми обирали солодкий и ароматний сорт, щоб була, як в дитинстві» — розповів Олександр.

По всій території ферми встановлений крапельний автоматизований полив, вода використовується з озера. Якість води контролюється тричі за сезон і дуже важлива для ягід.

Лохина любить рН 4, а тому землю подкислюють розчином лимонної кислоти.

Лохина, полуниця, малина, ожина сертифіковані як органічні акредитованої компанією Органік Стандарт і відповідають вимогам по виробництву органічної продукції в Європейському Союзі (Директива 834/2007 і 889/2008).

На питання «Чому вибрав органічне землеробство?», Олександр відповів: «5 років тому у нас була земля і ми думали чим займатися. Зупинилися на органічних ягодах. Тоді це було модно і говорили, що за органік платять на 30% більше. Але ніхто не сказав, що в органік потрібно вкласти на 50% більше.

Органічне виробництво вимагає великих сил і терпіння. І, коли щось не виходить і втрачаєш врожай, починаєш думати, а чи потрібен той органік і для чого?»

Після екскурсії всі бажаючі могли купити ягоди за спеціальною ціною.

ТОЧКА 3: ЕКОСАДИБА МЕЗОН БЛАНШ МИТНИЦЯ, Київська обл., Васильківський р-н, с. Митниця

У кафе екосадиби Мезон Бланш Митниця нас чекав обід.

У меню: борщ з органічних овочів, фаршировані органічним сиром кабачки, салат, компот з органічних ягід, вода з травами, веганське желе і випічка з органічного борошна.

Після обіду був вільний час, щоб подивитися готель, ферму, сад, спа-центр, а також для покупок в магазині.

Екосадиба сертифікована міжнародною екопрограмою Green Key. Номери екоготелю оформлені з використанням натуральних матеріалів і забезпечені натуральною косметикою, прибираються тільки органічними, безпечними для навколишнього середовища засобами. У будівлі садиби є магазин органічної продукції Натур Бутік, де представлені натуральні і органічні товари для здорового способу життя. Органік-кафе пропонує гостям страви інтернаціональної кухні з використанням органічних, сезонних і місцевих продуктів. У ресторані використовується хліб, йогурт, солодощі власного приготування. Також, до послуг гостей спа з фітобочкою, соляною кімнатою і сауною.

Організатори туру: приватне підприємство Вікторія (магазини Натур Бутік и екосадиби Мезон Бланш). ПП Вікторія — співзасновник спілки виробників сертифікованих органічних продуктів Органічна Україна.

Ми запрошуємо вас приєднатися до ORGANIC TOUR в 2022, підписуйтесь на наші новини і стежте за анонсами в facebook та instagram.

До нових зустрічей!

ПОДИВИТИСЯ ВСІ ФОТОГРАФІЇ З ТУРУ

Читайте також:

Как прошел ORGANIC TOUR 10 – Органическая ферма “Тростинка”

Как прошел ORGANIC TOUR 9 – Органическая ферма “Лига Агро”

Как прошел ORGANIC TOUR 8 – Органическая ферма “Дача”

Как прошел ORGANIC TOUR 7 – Тур полного цикла

Как прошел ORGANIC TOUR 6 – Пикник на ягодной ферме

Как прошел ORGANIC TOUR 5 — Тур на ягодную и молочную ферму

Как прошел ORGANIC TOUR 4 – Тур на ягодную ферму Алексея Трегубова

Как прошел ORGANIC TOUR 3 — Тур на молочное предприятие ORGANIC MILK

Как прошел ORGANIC TOUR 2 – Тур на ягодную ферму Алексея Трегубова

Как прошел ORGANIC TOUR 1 – Тур на ферму Виктории Венчковской, предприятие Жменька