Органічна їжа - або як нас дурять

Органічна їжа - або як нас дурять

«Органічна їжа - або як нас дурять» «Ось що таке ваші органічні продукти» - це приклади статей-маніпуляцій з яскравим заголовком, де пишеться не вся правда, але ПРАВДА! І для людей,які не дуже розбираються в питанні - це стає ПОВНОЮ правдою.

ПЕРШИЙ ТЕЗИС - «неорганічних продуктів просто не буває» Так само можна сказати, що все навколо хімічне, тому що складається з хімічних елементів. Просто іноді слова стають термінами і тоді можуть мати якесь конкретне значення, в даному випадку органічні продукти (в деяких країнах прийняті терміни bio (Франція) або eko (Скандинавія)) - продукти, отримані в ході ведення органічного виробництва відповідно до чинного законодавства, простіше кажучи сертифіковані продукти, вироблені без застосування мінеральних добрив, пестицидів і ГМО.

ДРУГИЙ ТЕЗИС - «гній і нітрат - це одне і теж. Хімічне добриво (нітрати) легко розрахувати за кількістю, а гній, при неправильному застосуванні, ще й шкоду принесе ». А ще гній може бути зараженим і ще, що не згадав автор, якість гною залежить від того, чим харчувалася тварина, з-під кого цей гній здобутий (в органічному виробництві приділяють цьому особливу увагу).

«Органічні продукти - це обман, не ведіться!»

yagoda

Ок. З напівправдою все зрозуміло і, як відомо, вона набагато небезпечніша  повної брехні:
У статті згадуються «нітрати» і тут все абсолютно правильно - вони однакові при будь-якому вирощуванні. Але це лише один момент, за який автор зачепився, щоб розвинути тему. Кожна речовина, яку вживає рослина, міститься в грунті (або гною) в легко-засвоюваній формі і важко-засвоюваній формі. Також, є речовини, мікроорганізми, і ще купа земляних жителів, які сприяють засвоєнню поживних речовин рослиною або переходу з важко-у легко-засвоювану форму. І рослині складно «перегодуватися» тими ж нітратами.
У «хімічних» добривах речовини подаються в легко-засвоюваній формі і ЗАВЖДИ з мінімум потрійним запасом. Якщо ще і подаються вони водним розчином, то рослина не може зупинитися і не вживати їх, продовжуючи накачувати себе харчуванням, яке йому зовсім не потрібно.

Таким чином прискорюється процес росту рослини, дозрівання, плоди стають більше, але менш смачними.

Додатково до цього, при винаході гідропоніки, дослідники досвідченим шляхом визначили, що рослині достатньо всього три елементи Калій, Фосфор і Азот. І дійсно, рослина може вирости на цих трьох елементах, але яку поживну цінність вона буде нести для людини? Таку ж? Аналогічно буде вирішити, що людині досить пити вітаміни і з протеїном.

Для розуміння різниці між органічними і хімічними добривами варто почитати склад на упаковках. У випадку з органічним, там буде присутньо безліч елементів, в хімічних - 3-5.

В «викривальній статті» ні слова про пестициди, а це головна шкода хімічного вирощування. Найпростіший приклад - використання речовини Раундап для боротьби з бур'янами. При обробці полів сої цим засобом, вмирає ВСЕ (крім самої сої) - і бур'яни, і шкідники. На таких полях завжди по мертвому тихо, тому що живих там немає. І ця речовина не розкладається за один сезон, а прямо потрапляє до нас в організм. Це найпростіший, але відомий приклад.

В органічному ж вирощуванні, подібні речовини заборонені, тому і зусиль для отримання врожаю більше. Фермеру доводиться використовувати правильну агротехніку, природні засоби захисту, а іноді банальна  фізична праця для видалення шкідників або бур'янів. Звідси і більш висока ціна.

fermaПро гній. Перегодувати рослину гноєм складно, а хімічним добривом просто. Все ж інше в статті правда, але стосується лише свіжого (!) гною, який ніхто при здоровому глузді не буде вносити на поле. Гній обробляється бактеріями, які сприяють його розкладанню, перевертається, щоб впустити кисень і дати роботу аеробних бактерій. Тому всі ці страшилки мають під собою вельми сумнівні підстави і показуються однобоко.

Крім того, в органічному землеробстві як джерело азоту застосовуються сидерати (зелені добрива) і бобові покривні культури (конюшина, вика), використовуючи природні властивості бактерій фіксувати азот з повітря. Про це в статті - ні слова.

І, наостанок, як сказав один з наших органічних фермерів Андрій Марченко: «Промислові та органічні овочі схожі тільки формою і кольором. По запаху, смаковими якостями і корисними властивостями «хімічні» навіть близько не схожі на справжні натуральні. »

І ми в цьому переконуємося, кожен раз, пробуючи на смак органічні фрукти, овочі і ягоди, які пропонуємо вам. І якщо у вас є бажання ще більше знати про органічні продукти, ми запрошуємо вас своїми очима побачити органічну ферму і задати будь-які питання фермеру в наших щорічних # органіктурах в вересні, а також читати огляди ферм в нашому блозі.

Актуальні товари
ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ органічний Natur Boutique, 20 фільтр-пакетів
ЧОРНИЙ ЧАЙ органічний Natur Boutique, 20 фільтр-пакетів
ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ З ЖАСМИНОМ органічний Natur Boutique, 20 фільтр-пакетів
Полігонум фіточай fito сивина, омолодження
Хризантема фіточай fito гіпертонія, застуда